Bahagia Kami

::. Besday Abah .::


Ari nie besday abah mama utk yg ke 56 thn.."Selamat Hari Lahir" abah..moga abah dipanjangkan umur serta dimurahkan rezeki sentiasa..& berada dlm keadaan bahagia di samping family abah..

pejam celik pejam celik, dah pencen abah mama setelah hampir 28 thn berkhidmat di sebuah syarikat swasta..huuiisshh! lama tuh..mama nie yg baru 5 thn bekerja kat company nie dah berapa kali tender resign..kan papa? haha!

Mama tak tahu lagi aper planning utk wat kat abah..makan² ngan family? (time malam jer lah pasal pose..hehe!) @ beli pape kat abah..nanti balik ingat nak tanya ma..papa ader pape idea? hurrmmm..

# klu abah yg blanjer pun kira ok tak? hehe! sayang abah!!

::. Memerhati .::




Nape mama memerhati papa? bukan sajer² mama abiskan masa ngan wat aktiviti tuh..klu salah langkah, org ingat mama skodeng papa pulak..hahaha! x mau!! nanti mata naik ketumbit..hampir setahun lebih mama memerhatikan papa..tuh pun dari jauh jer..yer lh, time tuh mama ngan papa mana ok..kami x bertegur sapa hampir 2 thn..so mama tak tahu, rupa nyer ader sorg hamba Allah ini perasan aper yg berlaku antara kami berdua..then satu ari tuh, dia panggil mama & cakap nak jumpa kat luar..quite surprise coz mama tak penah tegur dia apatah lg nak bersembang..tp mama ikut jer sbb dia bgtau point nak jumpa adalah pasal papa..hurrmmm..

Dia juz nasihat mama utk tidak "bencikan" papa..cuba kenal dulu dia..sampai naik heran mama..nape beria sgt org nie nasihat mama..& mama smpi bleh pikir yg org tuh "kuncu²" papa..Astaghfirullahalazim..buruk benor perangai mama kan..gara² kerna benci..tp itu dl..3 @ 4 thn yg lalu..so hampir setahun lebih mama memerhati, kenali, pahami & selami hati budi papa..tuh sumer mama lakukan sorg² tanpa bantuan sape²..ader jgk mama cuba bertanyakan sorg dua kenalan..tp juz tanya gitu² jer :) akhir nyer memang yer! mmg mama silap..papa bukan seperti yg mama pikir..bukan seperti yg mama anggap..& mama akui kesilapan mama tuh (perasan r tuh :p)

Papa sorg yg baik..kaya ngan sikap penyabar..mmg payah nak tgk dia marah..sumer tuh seolah2 dia simpan..papa sorg yg terlalu mengambil berat (berat mama skang berapa pa?? haha!) sikap² yg ader nie sebenar nyer wat mama "jatuh hati" (xpe ke??) tp yer lh kan, mama nie sape..nak meluah kat papa, rasa tak berani..takut balik² kita kena boOOoo ngan papa..jadi mama wat keputusan, simpan kemas² dlm hati aper yg mama rasa..& cukuplah sekadar mama memerhatikan papa dr jauh..

# papa, rasa benci mama ilang ngan kasih syg papa yg x penah putus..luv u!


::. Episod 1..Papa & Mama .::

Semuanya terjadi pada awal2 thn ni..dan kalau tak kerana satu perkara tuh..sungguh sampai sekarang papa tak tau yg papa dah lama diperhatikan...3 hari lamanya mama merajuk dgn papa...selama 3 hari mama tak bercakap dgn papa dan selama 3 hari tu jugak lah papa terus menerus memujuk mama...bertanyakan tentang puncanya...

Masuk hari yg ke-3..di sebelah petang..mama memanggil papa utk berbicara..mama bertanyakan kpd papa, "kenape buat begitu...?? kenape boleh cakap mcm tu..?? kenape tergamak sgt...?? "
Memang mama marah petang tuh...papa tak dapat nak menjawab pape....papa cuba bertahan....dan akhirnya..

Akhirnya.....terungkai lah sudah segalanya...terjawab lah sudah akhirnya...papa dgn mama rupanya saling menyimpan rasa dlm diri masing2....terlalu lama dok sembunyi terselit dlm hati.... errmm bermakna papa tak tepuk sorg2 lah...kan ma..??

Maka sejak dari itu bermulalah episod kisah papa & mama...(terima kasih banyak2 wahai "benda" tuh.....)

# *Bintang Di Syurga*

::. Wish U Were Here .::

2 hari lepas masa papa tgh sembang dgn mama,tiba2 terkeluar ayat ni..."wish u were here"...ermmmm mcm penah ku dgr ayat ni..tp di mana yaa...??Sebenarnye memang ada pun kisah disebalik ayat tuh...kan mama..??

Kalau tak salah...tanggal 10 Mac 2012,Sabtu disekitar jam 8.30mlm....
Malam tu papa ada contest kat area sini juga la...papa dgn geng2 band papa la kan...papa ni lbh kurang mcm si Kasim Selamat tu ....ahlil muzik...(ciss..!!pantang keturunan aku ahli muzik!!...hahaha..nyonya mansur cakap)..tp papa ni just take it as a hobby la...bkn nak serius smpai jadi artis...tua dah..kasi budak2 je....So 2-3 hari sebelum tuh papa seperti biasa akan bgtau mama...dan kene plak kebetulan minggu yg sama tu mama pun ada "hal" mama sendiri...ermm..dlm hati sedihnye....jujurnya tujuan papa bgtau kat mama tuh dgn harapan mama akan hadir kat situ tgk papa & the geng perform...hehehe...

Lagi sejam papa nk perform on stage mlm tuh..papa dok lepak2 kat area audiens sambil mata papa nih melilau kesana sini...papa "cari" mama sebenarnye...gerak hati papa rasa mcm mama ada bersama dgn papa pd mlm tuh..tp papa tak tau mama kat mana..mata papa terus melilau cari mama....dah tak konsentrate dah apa jadi kat stage mlm tuh....kene plak giliran band papa dh dekat...jd papa ambik keputusan papa send sms kat mama....papa just tulis "Wish You Were Here" je.....the several minutes later papa dapat reply dr mama...."I am"......woww!!!...tiba2 satu semangat lain meresap masuk ke dlm diri papa...terus papa pusing blakang 'cari' mama lagi....ermm...berkata dlm hati papa..."b tau syg ada kat sini..."....

Selang 3 bln lepas mlm tuh...bila papa bercerita kat mama tentang mlm tuh...mama cakap kat papa yg mama ada bukti yg mlm tuh memang mama ada kat situ tgk papa...then mama pun dgn kondifennye telah menunjukkan "bukti" kat papa.....

"Tuhanku...apa lg yg ku mahu dari dia yg senantiasa setia berada di sisiku...memberi semangat kpd ku...mengangkat ku ketika aku mahu rebah...menyabarkan aku ketika aku sedang marah...dan menjadi pendorong ketika aku mahu berubah....
Tuhanku...sejahterakan dia..amankanlah dia...bahagiakanlah dia...rahmatilah dia ya Tuhanku...Tuhan yg Maha Pemurah lagi Penyayang...."
Amin...

# Mama...lepas pada ni kalau papa ada function kat mana2,papa akan bawak mama....:)

::. Dating .::


Perkara paling sempoi yg boleh papa cakap kat sini adalah masa time keluar 'date'....hahaha...!! kenapa sempoi?? ape yg sempoinye..?? kerana papa & mama tak kisah langsung tentang penampilan masing2 sewaktu berdating....samada lepas waktu kerja or hari weekend...tapi biasanya lepas waktu keje la...papa dgn mama akan kluar 'date' gi makan atau lepak2 kat pantai pama (dah dapat nama dah pantai tu ma..) hahaha..papa ni dah la sepanjang hari kat tempat keje berpeluh je...tentu la bau badan tu ada asheemm sikit kan tapi mama tak pernah mengeluh...mama akan cakap "dah kalih dah bau badan papa tuh"......hahaha...dasyatnye deria bau mama ni kan..sampai papa solat dalam surau pompuan pun mama boleh tau...fuuyyyoooo...!!!

Papa jenis yg simple habis....t-shirt pagoda(psl nipis dan sejuk) dan sluar track....itu dah cukup buat papa...mama pun sama..just t-shirt dgn sluar getah mama tuh....hehehe...destinasi 'dating' papa & mama biasanya kat pantai pama tu lah...papa dah mula 'jatuh cinta' kat pantai tuh bila mama tunjuk kat papa for the first time....pada papa tempat tu best...pantai die landai...angin yg sepoi2 bahasa jawa gitu...memang best lah...kitaorg selalu gi lepak situ...lepas lepak papa & mama kene gi dinner...haaa...bab ni lah yg paling susah sekali....pasal pe??? pasal tak tahu nak gi makan kat mana...?? hahaha....bila papa tanya mama..jawapan dari mama..."ikut papa lah.."...bila ikut papa tu yg jadi masalah problem tuh...hehe...biasa ada 2-3 kedai la yg biasa papa & mama gi dinner sama2..... :)


# "mama......mlm karang dinner kat mana..??" hehehe... :)
 

::. Mata Redup .::

Klu korang nak tau, mama suka sgt tgk mata papa..sebab aper eyh?? sebab papa mempunyai sepasang mata yg redup..mmg wat mama suka tgk tiap kali mama ader depan papa..smpi papa jadi malu² biler mama tenung dia..hehe! cam dah terbalik..pompuan tenung lelaki then lelaki pulak malu²..

Dari awal mama duk perati papa, memang tang mata dia yg akan mama tgk..org kata, lelaki yg bermata redup nie dia sorg yg berhati perut..ala² ader perikemanusiaan lah..& mama x nafi, itu lah papa..memang payah utk tgk "sikap kejam" dia..cukup payah..skali tgk dia seperti memendam aper sajer yg dia tanggung..susah utk citer..tp biler dia dah ngan mama, takde nyer utk mama bg dia simpan pape..da better way, kongsi!

Klu korang nak tau, biler mama tenung mata papa, mama akan cakap "mama suka tgk mata pa sebab bulu mata pa pendek²..cam bulu mata arnab.." hehehehe! skali arnab dah..tp comey aper bulu mata arnab..kan pa?? pendek kata mama sentiasa rindu utk tgk mata papa..

# papa..pinjam mata kejap bleh?? hehe!

::. Giliran Papa .::


Ermmm...kali ni giliran papa pulak yg nak conteng2 kat sini..Sebenarnya papa ni bukan seorang penulis yg baik..pasal nanti jadi lintang pukang...hahaha!!! itu memang diakui pun (walaupun budak sastera kan) 
Tapi ada satu bab yg papa tulis sikit masa² lalu..kalau tak salah papa bulan Mac 2012..masa tu mama warded kat KMC...errmm seminggu mama warded dan papa lah org pertama yg tau..papa juga org pertama (yg bukan family) yg sampai dulu ziarah mama...errmmm...bangga rasa jadi yg "pertama" ni..Jadi disini adalah petikan nukilan papa utk mama.....ikhlas utk permaisuri kesayangan dia....bacalah:-

TENTANG DIA
Mengenali dia pada waktu ini merupakan anugerah terindah yang pernah aku rasai seumur hidup ku. Segala tentang dirinya terasakan satu keindahan yang tak mungkin dapat aku lepaskan.

Pada satu ketika aku di anggap seperti budak jahat selepas satu kejadian yang aku sendiri tak menjangka ianya  akan berlaku. Namun sekarang aku berjaya buktikan kepadanya bahawa aku bukan lah seperti yang di sangka. Masih ada kebaikan dalam diri aku ini, masih ada kelembutan dalam hati ini. Dan sekarang hati ini telah dimiliki olehnya..setelah sekian lama memendam rasa. Seperti juga aku yang telah lama memendam perasaan. Memang ada satu yang istimewa tentang dia yang aku sendiri tak dapat nak huraikan…setiap kali aku memandangnya, jantung ku berdebar..setiap kali aku bertemu muka dengannya, jiwa ku bergelora. Itulah dia..seorang wanita yang berjaya menghuni hati ku kini. Setelah sekian lama diri ini terkunci akan hatinya.

Dia menjadi perhatian..dia menjadi tarikan..dia menjadi tumpuan mungkin kerana sifat semulajadinya yang tidak kisah untuk bergaul dengan sesiapa pun. Dia peramah, dia mesra, dia suka berbual dengan sesiapa saja bila kelapangan dan dia tidak memilih siapa kawannya…itulah dia.

Mengenali dia pada waktu ini memberikan aku satu semangat baru untuk meneruskan kehidupan diatas muka bumi Tuhan ini. Jujur aku akui dia adalah wanita yg pertama menjelmakan kembali(setelah hampir 15thn) segala perasaan yg ada pada ku sekarang ini. Entah kenapa bila aku bersama dengannya, aku terasa begitu tenang…bahagia…dan aku bisa untuk memberikan perhatian terhadap satu-satu perkara.

Bersama dengannya pada waktu ini memberikan aku peluang untuk aku membuktikan kepadanya bahawa aku benar-benar kasih padanya. Seikhlas dari hati ku ini segala perasaan yg ada terhadapnya adalah benar…kasih ku padanya adalah benar,rinduku padanya adalah benar…sayang ku padanya benar dan cintaku terhadapnya juga adalah benar. Hanya Tuhan yg Maha Mengetahui segala rahsia yg terkandung jauh dalam lubuk hati ku ini.

Setiap hari yg ku lalui bersama dengannya tidak terasa akan cepatnya masa berlalu. Tanpa jemu aku memandangnya setiap masa dan ketika. Tanpa jemu aku berbual dengannya…dan tanpa jemu aku menunggunya…Bersama dengannya adalah saat terindah dalam hidup ku.

 Andai dia dalam kemarahan – berilah dia ruang untuk dia sendiri meredakan kemarahannya, percayalah dia sendiri akan mengendurkan ketegangan yg di alami.
 Andai dia merajuk – dia suka dipujuk, percayalah dia akan kembali senyum andai dipujuk.
 Andai dia sedang sibuk – biarkan dia dengan kesibukkannya kerana itulah dia yg tidak menghiraukan apa yg di sekelilingnya.
 Andai dia bersedih – peluklah dia, belailah dia, kesat airmatanya, kucup dahinya kerana disitulah kemanjaannya.
 Andai dia dalam kebingungan – berilah perhatian kepadanya andai dia datang menceritakan apa yg dia sedang pikirkan(walaupun kita sedang sibuk)
 Andai kita dalam kemurungan – dia akan menceriakan kembali keadaan dan memberi sinar pada suasana yg tadi nya mendung.
 Andai kita perlukan pandangan – dia sentiasa memberikan nasihat yg terbaik untuk kita jadikan panduan.

Jagalah dia..hargailah dia…sayangilah dia…kasihkan dia…berikan perhatian kepadanya….kerana dia suka begitu dan percayalah dia amat menghargai setiap apa yg dibuat untuknya…Dan itulah apa sedang aku alami setelah aku bersama dengannya menyemai benih kasih bersama.

Kini…dia adalah permaisuri hidupku, bersemadi dalam istana hati ku. Aku pagari istana itu dengan rinduku…ku kunci instana itu dengan kunci kasih-sayangku dan anak kuncinya ku sematkan jauh kedalam hatiku bersama perasaan ku.

# kata mama..."papa, tolong print lain 'tentang dia'..yg ada kat mama tu dah lunyai la"...hehehehe :)

::. Manchester United vs Chelsea .::

Hehe! cam best jer ngan tajuk tuh kan? apasal pulak timbul bab bola nie? ader game ke? hurmmm..klu nak tau, pasal MU ngan team yg x BEST a.k.a Chelsea pun bleh jadi point utk mama ngan papa bertekak (bukan perang besar tau!)
Mama minat ngan team MU nie..n kebetulan family + sedara mara mama pun addicted ngan team hebat nie (kan papa? sila blaja tima kenyataan nie :p ) then papa pulak ala² die hard fan utk blue kaler tuh r..si Chelsea nyer..best ke team tuh pa?? hahahaha! mama suka ngutuk papa pasal team² nie..punyer lh 'bencikan' papa dulu, mama siap join group "I hate Chelsea" yg ader dlm fb tuh..hahahahahah! mintak ampun pa..itu dl..skang mama x benci pun papa..syg sgt²! tp dlm syg pun, "I hate Chelsea" mama tetap x remove..hua! hua! hua!

# jgn marah pa..jap lg makin cepat tua! idup MU!!  (^__^) \m/

::. Cinta Bersatu .::


Ahhaa..nie lagu peberet mama tau..si anak pakcik Jasmay..mama xde lh minat sgt ngan minah nie..tp suka ngan lagu dia jer..special mama tuju lagu nie utk insan kesayangan mama..my luv papa :)




Di matamu ku berharga
Kau perlakukan aku
Lebih dari mencintai dirimu
Di dekatmu ku merasa
Bahagianya aku
Dapat ruang cintamu
Hanya kamu saja
Yang mampu begitu
Tulus
Mengerti aku
Kau sempurna bagiku
Tak kurang sesuatu
Kau terima apa adaku
Ku sempurna bagimu
Tak kurang sesuatu
Cinta bersatu
Gayamu
Sifatmu
Cara mencintaiku
Yang membuatku diriku jatuh cinta padamu