Bahagia Kami

::. Solat Sunat Selepas Akad Nikah .::

Ari nie ari terakhir utk bulan September..kejap nyer masa berlalu..aaiisshh! mcm² dah start pikir nie..so utk post terakhir bulan nie mama cam nak kongsi serba sikit pasal topik kat atas tuh..lgpun bab nie baru jer kami bincang tadi pas abis waktu keja..sememang nyer mama ader niat nak minta papa wat camtu..tapi sempat papa yg luahkan dulu hasrat ati nyer..
"papa..mmg kita sehati sejiwa lah..syg pa! ;) " Jadi mama ader baca artikel pasal hal nie..& bleh lah kita kongsi serba sikit..mana tau ader yg nak wat camni biler tiba ari bahagia masing²..InsyaAllah..sumber nie mama amik dr Harian Metro & juga dari website ini.. 

# pa..bolehkan?? :)

::. Ambil Tahu .::


Ari nie mama duk belek² satu website nie..info pasal nikah & perkahwinan..walaupun klu di kira majlis kami lambat lg..(8 bulan tuh lambat lg ke??) fening²!! :) website nie juz citerkan serba sikit tentang aper yg perlu bakal pengantin tuh kena wat sebelum mereka dinikahkan..biler skali tgk, "alamak!! banyak jgk yg kena buat..ader masa ke? ngan keja lg..ngan preparation lg.." uuisshh, klu buat last minute mau nyer tunggang langgang..so ngan ader checklist yg ringkas tuh (ermm..ringkas ke pa??..hehe!), InsyaAllah dipermudahkan sumer..

Jadi mama plan utk amik kursus pra-perkahwinan dlm bulan 11 @ 12 nie..skang nie tengah duk discuss ngan papa..maklumlah papa nie "org penting" tempat kami keja..dia pulak tak boleh senang² nak amik cuti..kena plan awal² klu nak "rest"..aiisshh! sabor jer lh mama nie..hehe! so papa, cepat decide nak g kursus kawen biler..& mana² yg satu tempat ngan mama, bleh lah baca serba sikit info nie..sekadar kongsi² maklumat utk sumer..klik sini tau :)

# papa..time kursus kawen nanti jgn pulak sampai "berdengkur"..hehe!

::. Checklist .::


Rasa nyer, kami dah mula masuk ke fasa yang berikut nyer..fasa utk jadikan hubungan kami makin utuh..aper tuh?? *wink! InsyaAllah, klu xde aral melintang, mama ngan papa planning utk lngsungkan majlis kawen tahun depan..dalam bulan Jun..doa² kan semoga sumer tuh akan berjalan lancar seperti yg dirancangkan..klu tgk lah kan, cam lambat lg kan? lebih krg ader 8 bulan..tapi utk yg bekerja cam kami nie, masa yang terluang akan digunakan utk discuss..
So mama dah start wat checklist nyer sikit²..yer lah, bukan bleh ingat sumer mende tuh..karang ader yg time majis nyer sangkut, ini tak cukup, itu tak sedia..so da best thing is sediakan checklist nyer..& papa memang nampak cam 'excited' pasal byk mende kena prepare..takpe pa, slow² kita discuss, survey & kita decide yer..InsyaAllah, moga sumer tuh akan dipermudahkan oleh-Nya..amin..

# nanti mama post ckit² entry ttg persediaan kami utk ari bahagia kami ;)

::. Ikhlas dari Hati .::


Time tgh² malam semalam, mama tak tahu lah cane bleh meluah aper yg tersirat jauh di hati mama..utk insan tersayang..& biler papa baca luahan mama tuh, rupa nyer mama dah wat airmata papa mengalir..maafkan mama yer pa..tapi nie ikhlas dari mama :(

Padamu Ya Allah...

Tukarkan segala kepahitan menjadi kemanisan,
Tukarkan kesakitan menjadi ketenangan,
Tukarkan keperitan kpd kebaikan,
Tukarkan juga kekeruhan menjadi kesenangan,
Tukarkan segala kelemahan menjadi kekuatan,
Tukarkan kesedihan menjadi kebahagiaan,
Sepanjang aku bersama kekasih yg aku kasihi,
Tetapkan hati aku utk menemaninya kala susah & senang,
Jadikan aku sbg sahabat yg mengerti dirinya,
Jadikan aku kekasih yg menyayanginya,
Jadikan aku isteri utk menjaganya,
Jadikan aku ibu kpd zuriatnya,
Jadikan aku sbg teman hidupnya..sehingga hembusan nafasku yg terakhir..
Amin..

# sayang nyer mama pd papa, hanya Tuhan yg tau..

::. NOAH - Separuh Aku .::



Dan terjadi lagi kisah lama yang terulang kembali
Kau terluka lagi dari cinta rumit yang kau jalani
Aku ingin kau merasa kamu mengerti aku mengerti kamu
Aku ingin kau sadari cintamu bukanlah dia


Dengar laraku, suara hati ini memanggil namamu
Karena separuh aku dirimu


Ku ada di sini, pahamilah kau tak pernah sendiri
Karena aku selalu di dekatmu saat engkau terjatuh
Aku ingin kau merasa kamu mengerti aku mengerti kamu
Aku ingin kau pahami cintamu bukanlah dia


Dengar laraku, suara hati ini memanggil namamu
Karena separuh aku dirimu


Dengar laraku, suara hati ini memanggil namamu
Karena separuh aku, menyentuh laramu
Semua lukamu telah menjadi milikku
Karena separuh aku dirimu


# sayang papa!!

::. Syukur pada-Mu .::

Tadi papa ader dapat call dr doc panel kami pasal result test darah..sebab 2 ari sebelum tuh, papa ader ke klinik..tetiba pening kepala kata nyer..mama risau klu² tekanan darah dia naik..sbb tau stress keja nyer..then papa ader cakap pasal sakit dia yg sebelum nie..pasal Thyroid..  

Mama dah mula susah ati..yer lah, klu papa kena warded, mama kompem mcm "kucing hilang anak"..so biler papa jumpa doc & amik darah, mama tak putus² doa..moga papa sihat & takde pape sakit yg bahaya..& keputusan nyer, Alhamdulillah, papa ok..syukur!

Mama seboleh nyer tak mau tgk papa sakit..sbb papa nie jenis payah nak dpt sakit..klu demam pun jarang jugak kena..tp biler sekali demam, mau amik masa nak kebah..pulak jenis papa yg makan ubat ikut suka dia jer rasa nyer..depan mama mmg cakap makan ubat, tp blakang?? * jawab lh pa..haha! 

Tapi sumer tuh bukan keja kita..klu smpi masa ditakdirkan sakit, maka sakit lah kita..kan?? macam mama sendiri, bln March thn nie jadi pengalaman mama kena warded..pas begitu lama x "check in" kat wad..skali amik seminggu lepak² sana..complete ngan operate lg..haha! tobat tak mau dah..bosan!!

# papa kena sihat tau..sebab papa "kekuatan" mama! :(

::. Alahai Dia Dah Mai .::

Aper tuh? aper yg dah mai?? jeng! jeng! jeng! actually takde pape pun, cuma nak bgtau org kampung yg mama rindu kat org tuhhhh! hehe! da only one in my heart..rindu sgt² ngan dia..padahal ari² da jumpa kat tempat keja..pastu sambung pas abis keja pulak..tapi nak wat cane kan? takkan nak buang kat laut RINDU tuh.. ;)

Papa..dengar tak nie..mama rindu!! agak² papa cane eyh?? skali dia balik keja, terus tido..dah luper terus org yg sentiasa ingat kat dia..huk! huk! sedeyyyyy.. 

# klu awak luper mama, besok kat opis makan lah sorang²! :p

::. Alhamdulillah .::

Sedar @ tak, skang dah masuk minggu ke 2 kita menyambut hari raya..mesti masih lagi ader yg buat rumah terbuka..raya sana..raya sini..kuar duit raya..makan..minum..makan..makan..& terus makan..kan? sampai saiz on spot bertukar..cam mama! haha! tahun nie mama beraya di kampung mama lah ngan family kat pantai timur..manakala papa pulang ke kampung nyer nun jauh kat belah utara naaaaa..Insyaallah, tahun depan mama akan follow papa pulang ke sana sebagai suami isteri..doa² kan yer sumer..Amin...Tapi yg tak best nyer, ari raya pertama mama demam panas..nie gara² teringatkan org jauh kat sana..huhu! padahal jauh seminggu jer, langsung demam..raya ke 3 baru mama ok sikit & dah bleh jalan raya ngan family..klu tak, duk baring jer lah kat katil tuh..

Sepanjang raya nie, selain tunggu papa balik jumpa mama, ader satu lagi yg mama duk tunggu..aper eyh?? :) tarraaaaa!!! mama tunggu papa datang ke rumah mama utk jumpa ma abah..selain sempena raya, papa juga dtg utk minta izin ngan org tua mama, utk lebih serius dlm hubungan ini..dlm kata lain utk menyampaikan hasrat nyer utk amik mama sbg isteri dia..mama cukup berdebar..ye lah kan, mana tau tetiba "ditolak" hasrat papa nie..

Tapi kerna perkara elok, takkan lain jadi nyer....Alhamdulillah..keikhlasan papa berjumpa ma abah cukup berbaloi..kami dapat restu family yg sememang nyer cukup penting dlm meneruskan hubungan nie..takkan nak bina masa depan tanpa restu family kan? so skang, baik mama mahu pun papa, mohon dari-Nya, agar hubungan kami kekal ke jinjang pelamin & seterus nyer ke akhir hayat kami..Insyaallah..takde aper lg yg gembirakan mama di bulan mulia nie selain aper yg kami harapkan dah kami dapat..mekasih pd family yg cukup memahami kami :)

# kita tunggu belah papa pulak nanti cane..kan pa? harap² baik belaka..Amin ~~