Bahagia Kami

::. Kisah 6 - Hantaran Waktu Nikah .::


❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀
 Cincin vs Gelang Tangan
❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀

Minggu lepas mama ngn buah ati kesayangan mama pegi shoping utk hantaran time nikah nanti..kira kami pegi beli utk part upacara batal air sembahyang..so ngan tenang kami ke satu kedai, ke kedai lain..utk mama memang mudah jer nak cari..tp utk papa tuh yg payah sikit..almaklum sajer lah, utk lelaki nie tak leh senang2 jer beli..ader yg diharamkan utk lelaki pakai..contoh nyer EMAS..lelaki diHARAMkan memakai nyer..so, jgn gatai2 pi cari cincin emas utk kaum2 lelaki yer! :)

hasil dari website Google
Ikut pada pendapat ulama yang mama baca blog mereka, emas & suasa adalah haram bg lelaki..jadi biler dah haram, pegi lah cari lain..so ini yg mama dapat lepas baca blog tuh..

JAWAPAN DARI JAKIM

Soalan : Assalamualaikum WBTH.
Tuan Panel, saya ingin mengetahui apakah hukumnya lelaki memakai cincin suasa yang bertatahkan berlian. Saya bercadang membelinya untuk perkahwinan saya. Saya keliru sebab ada yang mengatakan boleh dan tidak kurang juga mengatakan haram. Jika ianya haram apakah alternatifnya. Mohon penjelasan para panel yang budiman. Sekian, terima kasih..

Jawapan :
Memakai cincin menurut sunnah yang diperbuat daripada perak adalah harus bagi lelaki. Manakala bagi perempuan harus memakai cincin yang diperbuat daripada emas. Rasulullah SAW pernah memakai cincin diperbuat daripada perak sehingga baginda wafat. Baginda melarang memakai cincin emas sebagaimana sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh al-Tirmizi bermaksud:

"Rasulullah SAW melarang daripada memakai cincin emas".

Cincin suasa adalah campuran daripada dua unsur logam iaitu emas dan perak. Oleh kerana cincin suasa campuran emas lebih daripada perak maka ia dihukumkan emas dan haram dipakai oleh kaum lelaki.

Menurut laporan Mesyuarat Panel Kajian Syariah JAKIM kali ke 31 pada 2-4 Oktober 2000mengenai hukum memakai suasa bagi lelaki adalah HARAM.

Panel menasihati agar pengantin lelaki memakai cincin perak atau platinum.

Nota:1. Jawapan kepada soalan disediakan oleh Panel Kemusykilan Agama, JAKIM
2. Setiap borang yang dihantar hendaklah mengandungi hanya satu soalan sahaja.
3. Jawapan yang diberi adalah berdasarkan Mazhab Shafie kecuali dinyatakan sebaliknya.

2. JAWAPAN DARI UST. AZHAR IDRUS(ustazazhar.com)

SOALAN:
Assalamualaikum.. Apa hukum org lelaki memakai cincin suasa? Ada pendapat mengatakan haram. minta penjelasan dari ustaz.

JAWAPAN:
Waalaikumussalam.. Apa yang saya ketahui hukum memakai cincin suasa bagi orang lelaki adalah haram kerana ia diperbuat daripada emas yang bercampur dengan logam lain. Samalah seperti haramnya lelaki memakai emas putih seklipun emas putih itu bukan 100% diperbuat daripada emas.

Kata Imam Nawawi dalam kitab Syarah Muslim yg bermaksud:"Emas itu adalah haram atas lelaki memakainya samdaa emasnya sedikit atau banyak."

Syeikh Abd Qadir Al-Mandili menyebut dalam fatwanya :"Dan adalah suasa itu haramlah bagi kaum lelaki memakainya."

Rujukan:
Kitab Fatwa Syeikh Abd Qadir , Fatawa Mufti Negeri Johor dan Pelita Penuntut.


so mencari lah kami..yg ader jumpa cincin perak ngan cincin platinum tuh banyaklah..hehe! klu bajet besar bleh lah beli platinum adik2 yer ;) dan akhir nyer kami jumpa cincin yg merupakan 'adik' pada platinum..nama nyer PALLADIUM..harga nyer bleh tahan..RAHSIA! :) rupa nyer pun cantik..

tapi pape hati2 tau..jgn sampai salah utk bezakan jenis cincin tuh..sebab klu beli kat kedai cina payah sikit lah..sbb dorang kdg tak tahu nak terangkan yg mana bleh pakai @ tak bleh pakai..biler dah settle cuci mata ngan cincin papa & gelang tangan mama, beransur lah kami balik umah :)

# tunggu waktu papa sarungkan gelang tangan time nikah nanti :)

::. Kisah 5 - Pelamin .::


❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀
 Pelamin Nikah
❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀

Alhamdulillah..utk urusan pelamin time nikah nanti, mama berurusan ngn butik pengantin Sri Mahligai Bridal (klik sini)..ngan akak nie senang jer cara dia..kira tak byk songeh..hehe! mama survey2 kat FB dulu butik2 yg ader then tanya, 

mama: "available ke tak pelamin nie kak utk tarikh 10 Feb nanti?" 
pemilik butik: "available dik..utk pelamin nie ader lg.." 

Credit to: Sri Mahligai Bridal

so mama tak yah tunggu lama2..tgk design ok then mama bgtau papa yg nak byr deposit dl..si dia pun setuju ngan pelamin tuh memandangkan design nyer cukup simple, x crowded lah klu tgk..utk yg nikah nie akan disekalikan ngan bantal utk time nikah..kira part pelamin nikah settle!! tinggal utk bayar balance jer lg..huhu! nama pun nak kawen kan.. :)

# nanti lepas time majlis nikah mama upload pic penuh yer :)   

::. Kisah 4 - Perutusan Raja Sehari .::


❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀
 Kad Kahwin
❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀

Alhamdulillah..selesai urusan semakan kad kawen kami..utk part kad kawen nie, kami amik keputusan utk tempah ngan KandaDinda (website & facebook) yg beroperasi di Puchong..dia ader cawangan kat 1 tempat lg..tapi mama tak pasti kat mana..nanti kena buka website dia tuh :) then yg lagi mudahkan keja nie, sebab papa yg tak cerewet org nyer..dia jenis simple person so itulah yg jadi biler nak pilih kad..utk kad nie kami tempah dlm 800 pcs jer..

Design yg kami pilih lebih kurang camni :)
So far, berurusan ngan dorang amat mudah..dorg nie kira friendly jugak..& wat masa nie, mama cuma contact melalui phone ngan email sajer..dari start utk pilih design, pastu wat semakan utk mana2 yg dirasakan perlu, sumer alhamdulillah :) skang mama tunggu utk dorg start wat cetakan pas wat 50% payment..selain kad kawen, kami juga tempah gift box utk letak doorgift..tetap puas ati sebab harga yg dikenakan berpatutan di samping design yg pelbagai..so seperti yg dorg janjikan, kami akan collect pd akhir Februari @ awal March..insyaAllah..moga dipermudahkan urusan yg dirancang :)

# tak sabar nak tengok hasil kad tuh :)