Bahagia Kami

::. Kisah 6 - Hantaran Waktu Nikah .::


❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀
 Cincin vs Gelang Tangan
❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀

Minggu lepas mama ngn buah ati kesayangan mama pegi shoping utk hantaran time nikah nanti..kira kami pegi beli utk part upacara batal air sembahyang..so ngan tenang kami ke satu kedai, ke kedai lain..utk mama memang mudah jer nak cari..tp utk papa tuh yg payah sikit..almaklum sajer lah, utk lelaki nie tak leh senang2 jer beli..ader yg diharamkan utk lelaki pakai..contoh nyer EMAS..lelaki diHARAMkan memakai nyer..so, jgn gatai2 pi cari cincin emas utk kaum2 lelaki yer! :)

hasil dari website Google
Ikut pada pendapat ulama yang mama baca blog mereka, emas & suasa adalah haram bg lelaki..jadi biler dah haram, pegi lah cari lain..so ini yg mama dapat lepas baca blog tuh..

JAWAPAN DARI JAKIM

Soalan : Assalamualaikum WBTH.
Tuan Panel, saya ingin mengetahui apakah hukumnya lelaki memakai cincin suasa yang bertatahkan berlian. Saya bercadang membelinya untuk perkahwinan saya. Saya keliru sebab ada yang mengatakan boleh dan tidak kurang juga mengatakan haram. Jika ianya haram apakah alternatifnya. Mohon penjelasan para panel yang budiman. Sekian, terima kasih..

Jawapan :
Memakai cincin menurut sunnah yang diperbuat daripada perak adalah harus bagi lelaki. Manakala bagi perempuan harus memakai cincin yang diperbuat daripada emas. Rasulullah SAW pernah memakai cincin diperbuat daripada perak sehingga baginda wafat. Baginda melarang memakai cincin emas sebagaimana sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh al-Tirmizi bermaksud:

"Rasulullah SAW melarang daripada memakai cincin emas".

Cincin suasa adalah campuran daripada dua unsur logam iaitu emas dan perak. Oleh kerana cincin suasa campuran emas lebih daripada perak maka ia dihukumkan emas dan haram dipakai oleh kaum lelaki.

Menurut laporan Mesyuarat Panel Kajian Syariah JAKIM kali ke 31 pada 2-4 Oktober 2000mengenai hukum memakai suasa bagi lelaki adalah HARAM.

Panel menasihati agar pengantin lelaki memakai cincin perak atau platinum.

Nota:1. Jawapan kepada soalan disediakan oleh Panel Kemusykilan Agama, JAKIM
2. Setiap borang yang dihantar hendaklah mengandungi hanya satu soalan sahaja.
3. Jawapan yang diberi adalah berdasarkan Mazhab Shafie kecuali dinyatakan sebaliknya.

2. JAWAPAN DARI UST. AZHAR IDRUS(ustazazhar.com)

SOALAN:
Assalamualaikum.. Apa hukum org lelaki memakai cincin suasa? Ada pendapat mengatakan haram. minta penjelasan dari ustaz.

JAWAPAN:
Waalaikumussalam.. Apa yang saya ketahui hukum memakai cincin suasa bagi orang lelaki adalah haram kerana ia diperbuat daripada emas yang bercampur dengan logam lain. Samalah seperti haramnya lelaki memakai emas putih seklipun emas putih itu bukan 100% diperbuat daripada emas.

Kata Imam Nawawi dalam kitab Syarah Muslim yg bermaksud:"Emas itu adalah haram atas lelaki memakainya samdaa emasnya sedikit atau banyak."

Syeikh Abd Qadir Al-Mandili menyebut dalam fatwanya :"Dan adalah suasa itu haramlah bagi kaum lelaki memakainya."

Rujukan:
Kitab Fatwa Syeikh Abd Qadir , Fatawa Mufti Negeri Johor dan Pelita Penuntut.


so mencari lah kami..yg ader jumpa cincin perak ngan cincin platinum tuh banyaklah..hehe! klu bajet besar bleh lah beli platinum adik2 yer ;) dan akhir nyer kami jumpa cincin yg merupakan 'adik' pada platinum..nama nyer PALLADIUM..harga nyer bleh tahan..RAHSIA! :) rupa nyer pun cantik..

tapi pape hati2 tau..jgn sampai salah utk bezakan jenis cincin tuh..sebab klu beli kat kedai cina payah sikit lah..sbb dorang kdg tak tahu nak terangkan yg mana bleh pakai @ tak bleh pakai..biler dah settle cuci mata ngan cincin papa & gelang tangan mama, beransur lah kami balik umah :)

# tunggu waktu papa sarungkan gelang tangan time nikah nanti :)

::. Kisah 5 - Pelamin .::


❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀
 Pelamin Nikah
❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀

Alhamdulillah..utk urusan pelamin time nikah nanti, mama berurusan ngn butik pengantin Sri Mahligai Bridal (klik sini)..ngan akak nie senang jer cara dia..kira tak byk songeh..hehe! mama survey2 kat FB dulu butik2 yg ader then tanya, 

mama: "available ke tak pelamin nie kak utk tarikh 10 Feb nanti?" 
pemilik butik: "available dik..utk pelamin nie ader lg.." 

Credit to: Sri Mahligai Bridal

so mama tak yah tunggu lama2..tgk design ok then mama bgtau papa yg nak byr deposit dl..si dia pun setuju ngan pelamin tuh memandangkan design nyer cukup simple, x crowded lah klu tgk..utk yg nikah nie akan disekalikan ngan bantal utk time nikah..kira part pelamin nikah settle!! tinggal utk bayar balance jer lg..huhu! nama pun nak kawen kan.. :)

# nanti lepas time majlis nikah mama upload pic penuh yer :)   

::. Kisah 4 - Perutusan Raja Sehari .::


❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀
 Kad Kahwin
❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀

Alhamdulillah..selesai urusan semakan kad kawen kami..utk part kad kawen nie, kami amik keputusan utk tempah ngan KandaDinda (website & facebook) yg beroperasi di Puchong..dia ader cawangan kat 1 tempat lg..tapi mama tak pasti kat mana..nanti kena buka website dia tuh :) then yg lagi mudahkan keja nie, sebab papa yg tak cerewet org nyer..dia jenis simple person so itulah yg jadi biler nak pilih kad..utk kad nie kami tempah dlm 800 pcs jer..

Design yg kami pilih lebih kurang camni :)
So far, berurusan ngan dorang amat mudah..dorg nie kira friendly jugak..& wat masa nie, mama cuma contact melalui phone ngan email sajer..dari start utk pilih design, pastu wat semakan utk mana2 yg dirasakan perlu, sumer alhamdulillah :) skang mama tunggu utk dorg start wat cetakan pas wat 50% payment..selain kad kawen, kami juga tempah gift box utk letak doorgift..tetap puas ati sebab harga yg dikenakan berpatutan di samping design yg pelbagai..so seperti yg dorg janjikan, kami akan collect pd akhir Februari @ awal March..insyaAllah..moga dipermudahkan urusan yg dirancang :)

# tak sabar nak tengok hasil kad tuh :)

::. Annual Dinner .::

keadaan sebelum staf masuk amik tempat duduk
As salam blogger2..hurmmm, lately lg xde masa nak update pape..asyik busy! busy! ngan keja & also with my preparation utk majlis..ader dah yg mama duk D.I.Y..tp totally sumer in progress..yer lah mama nie kurang kreatif tp biler duk baca blog2 b2b, cam excited nak blaja wat tuh sumer even my tangan is 'kayu'..haha! nanti dah siap dpt kelulusan QC (my mum), baru bleh upload ckit kot..kita kongsi gitu ;)

Ari jumaat (21.12.2012) lepas jgk company kami ader wat annual dinner ngan tema ala2 polkadot + petak + jalur..huuiisshh! sakan sumer bergaya..yer lah mau menang "Pakaian Mengikut Tema" kot..haha! mama x menang pun..papa pun sama..& utk malam tuh jgk, papa jadi "MC" majlis..so ngan 'kondifen' nyer papa di depan..mama pulak as a committee..paling best mama bab layan makan..mmg tak ingat dunia :)

Paling sweet utk dinner tuh, biler papa naik kat stage & nyanyikan lagu 'feberet' mama..baca entry yang nie :) then lagi haru biler mama naik kat stage jgk utk berikan papa bunga..aduhaaiii! x penah dibuat mama lah sumer nie..tp utk bg semangat kat papa kan..luv u pa! sweet moment utk mama biler papa dapat no 2..haha! congratz pa! :)

# romantik kan kita pa :)

::. Alamak! Sudah Tukar .::


Adeyyhhhh..!! tetiba jer migrain..terus pening..terus jammed! rasa nak pitam pun ader..haaaaaaa!! nape tuh yg tetiba jer jadi sumer tuh..? klu korang nak tau, tarikh majlis kami dah diawalkan..bukan awal seminggu, 2 minggu..tp 3 bulan terus..haaahh..hambik kaw!! mau tak tunggang langgang..yg dah elok plan satu2, terus kena speed :)
Nie sumer bukan aper, permintaan family mama utk awalkan..so rasa nyer klu ikut entry lepas (klik sini), kami nak wat 1 Jun 2013..so biler dah awalkan, kami amik 22 March 9 Februari (nikah) ngan 23 March (sanding)..fuuhhhhhhh! semput mama nie klu korang nak nak tahu..mujur mana2 yg mama nak D.I.Y, dah mama start ckit2..cuma lum upload lg dlm nie.. *nanti mama letak tau!
Hurmmm..memandangkan masa dah singkat (97 47 days to go for nikah), kami dah tak leh nak memain lg..checklist! oohh checklist! mana kau pegi..jgn tinggalkan mama time2 camni..mau nyer mama merana..haha!

# pa..agak2 mama nak pengsan, papa tlg sambut eyh? *larat ke? :)

::. Selamat Hari Lahir Pa .::

6hb Dec yg lepas, bertambah lg 1 angka usia my beloved..ermmm, "selamat ari lahir syg.." mama doakan moga papa dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki serta dikelilingi kebahagiaan sentiasa..mama juga berharap, agar impian kita utk disatukan nanti akan dipermudahkan oleh-Nya..insyaAllah *touching!
 
 
Takde pape yg istimewa rasa nyer hadiah yg mama kasi utk besday pa kali nie..sbb papa akan dpt special present dr mama tak lama lagi..haha! suspens jer kan mama nie! :) kami juz kuar makan2 tp pape pun besday boy jgk yg bayar..hurrmmm, cane tuh? mekasih papa!! ;) so skang nie, kami dah mula rasa utk preparation for our BIG day..dah start survey..dah start belek..dah start mencari..klu x mulakan skang, biler lg..lebih2 lg kami nie keja 24.5 jam sehari..hahahahaha! 
 
# papa takyah hadiah yer..sbb yg umur bawah 5 thn jer bleh request :)
 
 
 

::. Innuendo ~ Belaian Jiwa .::

Hurmmm..tetiba dalam duk tengah sakit kepala nie, tetiba terdengar lagu nie kat lappy..terus cari kat youtube..hahaha! mode: rindu kat yg selalu kat ati mama nie..ceh!! tetiba jiwang ler puloksss! :p so, jom kita layannnn! :)


Seindah tiada lagi kau kuingatkan
Sayang kau hilang
Menanti biar sampai akhir hayatku di dunia ini

Kau tahu betapa kusayang padamu
Hanya bidadari sebagai ganti
Hanya takdir menentukan ia
Oh belaian jiwa

Oh angin sampaikan laguku padanya
Yang sedih pilu
Terimalah laguku jadi teman hidupmu
Untuk selamanya

Kau tahu betapa kusayang padamu
Hanya bidadari sebagai ganti
Hanya takdir menentukan ia
Oh belaian jiwa

# miss him so much! :(